No Flash
Esteu aquí: Inici Notícies El Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM, UdL), ubicat al Parc Científic de Lleida, identifica una excepcional pintura inèdita del Greco
Accions del document

El Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM, UdL), ubicat al Parc Científic de Lleida, identifica una excepcional pintura inèdita del Greco

05/03/2021

Un exquisit Crist amb la creu al coll, del Greco, que fou pintat cap el 1585.

 

Una vegada més, el rigorós mètode analític del Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) ha esdevingut clau a l’hora d’atribuir una peça mestra de la pintura universal, un exquisit Crist amb la creu al coll, del Greco (Càndia, Grècia, 1541- Toledo, 1614). Fou pintat cap el 1585.

La recerca, rotundament ètica, pacient, tenaç i sacrificada, amb moltes hores de treball en silenci al Parc Científic de la UdL, ha tornat a situar el CAEM com el paradigma més seriós i convincent de l’actual panorama atributiu peninsular i europeu.

La recerca de l’obra del Greco ha estat conduïda per la investigadora Mariona Navarro (CAEM), aixoplugada per la màxima experta mundial en la pintura d’El Greco, Carmen Garrido (antiga directora de Gabinet Tècnic de Museo del Prado i directora científica del CAEM fins el seu decés el 8 de desembre de 2020), i pel professor Ximo Company (CAEM). Tots tres signen la certificació atributiva d’aquest nou Greco.

Es tracta d'un petit llenç de 57'5 x 38'5 cm que va entrar en 2018 en el Parc Científic per a ser estudiat. L’obra està signada "Domenikos Theotokópoulos e'poiei" ("fet per Domenikos Theotokópoulos [El Greco]"), a la part inferior de l'tronc de la creu. D'altra banda, estem davant un llenç típic d'altres obres del Greco, de lli d'estructura simple de tipus tafetà, amb 14 fils de trama per 15 d'ordit en torsió Z per cada cm2. La paleta cromàtica també coincideix: una barreja de blanc de plom, atzurita, vermelló i carbó, deixant entreveure en moltes zones el típic vermell de preparació fet amb terres de mangra; aquest efecte, unifica el valor tonal del quadre. La llum, rutilant, es configurada amb blanc de plom i groc de plom estany.

Es tracta d’un poderós rostre de Crist, silenciós i expressiu, que hauria pogut formar part de les obres que El Greco emmagatzemava al seu taller amb la finalitat de ser mostrades a la clientela toledana de finals de segle XVI. Una mena de modello o riccordo afortunat i demandat en aquella època, que els grans pintors preservaven com a base operativa d'altres possibles versions similars.

En definitiva, una gran descoberta que certifica l'olfacte, el pensament reflexiu i la mirada penetrant dels investigadors del CAEM. Una fèrtil metodologia analítica que beu en la fecunda saviesa de la Dra. Carmen Garrido.

  • Twitter
Accions del document
Institut de Reserca Biomèdica Arborètum - Jardí botànic de Lleida


Parc de Gardeny, Edifici CeDiCo
1a. planta, Lleida - 25071
9732722922 973 272 922
parc@pcital.es parc@pcital.es
Accessibilitat
Visualitzadors i programes
Ajuda'ns a millorar
Avís legal