No Flash
Esteu aquí: Inici Notícies El teletreball i la digitalització, nous reptes per a les empreses de Lleida
Accions del document

El teletreball i la digitalització, nous reptes per a les empreses de Lleida

10/07/2021

L’Associació d’Empreses de Tecnologies i Serveis de la Informació fan una crida a posar-se al dia i amb seguretat. Josep Ramon Freixanet i Òscar Ortega aposten per encarregar els projectes a professionals solvents i pel programari lliure.

L’Associació d’Empreses de Tecnologies i Serveis de la Informació (AETI) de Lleida ha donat una classe magistral sobre digitalització, teletreball i ciberseguretat durant la jornada celebrada a l’auditori Joan Oró del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida dins el marc de la Mobile Week Lleida d’enguany.

El president i el secretari de l’entitat, Josep Ramon Freixanet i Òscar Ortega, respectivament, han detallat el procés de digitalització accelerat que s’ha produït a causa de la pandèmia de la Covid-19 i que ha obligat a totes les empreses, sobretot a les petites i mitjanes, a agilitar un procés de modernització que moltes no havien ni començat. Pàgines web, aplicacions, tractament de dades, ecommerce, ciberseguretat, videoconferències, teletreball, … són conceptes que han vingut per quedar-se i cap planificar-ho, segons ha subratllat Freixanet.

 Una enquesta feta per l’AETI durant la pandèmia ha constatat que el 41% de les empreses presenta un nivell mig de digitalització, en el 19% dels casos és baix o nul i només el 15% i l’11% presenten un ús molt alt o alt, respectivament, de les tecnologies. Per Freixanet, “no estàvem preparats i n’hem d’aprendre per evitar que torni a passar”.

Pel que fa al teletreball, des de l’AETI han fet un diagnòstic que presenta com avantatges que els empleats guanyen autonomia, s’eviten desplaçaments, es guanya en conciliació i temps lliure i, sobretot, augmenta la productivitat. Per a l’empresa, es redueixen els costos un 50%, s’aprofita millor l’espai o els llocs de treball a les oficines, ja que “ara hi ha molta gent que agafa “carinyo” a la seva taula i això desapareix”, ha dit Josep Ramon Freixanet. Els desavantatges són que manca ambient laboral, que es passa a una feina més solitària i es pot donar que es perd la identificació amb l’empresa. Finalment, el president de l’AETI ha presentat exemples de matrius o propostes estratègiques per definir el futur de les empreses pel que fa al teletreball i la implementació de nous recursos tecnològics.

Per la seva banda, Òscar Ortega ha defensat l’ús del programari lliure com a eina no vinculada a les grans corporacions tecnològiques, fet que permet una gestió més lliure i democràtica de les dades que genera la teva empresa en la seva relació amb clients i proveïdors. Ortega també ha detallat un seguit de programes que es poden usar per a les comunicacions i la informàtica, però ha alertat que sempre la instal·lació i assessorament ha d’anar a càrrec de professionals solvents i qualificats, per- què en cas contrari es poden obrir moltes escletxes de seguretat i tenir molts problemes.

Podeu recuperar la conferència en aquest enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=cpDAmzobL4E

 

Activitats de la Mobile Week Lleida

Més de 250 persones ja s’han inscrit a les jornades, que estan pensades y programades per a apropar la tecnologia a la ciutadania. El programa, de 3 dies, ofereix activitats de diferents àmbits com ara una jornada sobre l’adquisició i ús de dades 3D en fructicultura de precisió, teletreball i ciberseguretat; tallers per a la digitalització del comerç de proximitat o una ponència sobre identitat i reputació digital, entre altres. A més, es farà el family day, un neuroescalextric i un hackaton que és una marató tecnològica que es realitza per equips per assolir un repte tecnològic per a la ciutat.

Mobile Week

La Mobile Week es realitza en 18 ciutats de Catalunya i va néixer amb l’objectiu d’oferir un espai en el qual poder participar activament dels canvis que porten les novetats tecnològiques. L’edició d’enguany s’interroga sobre quines seran les habilitats digitals més demandades per al futur, sobre com ha afectat la pandèmia a l’ús que fem de la tecnologia i sobre el nivell de coneixement que té la ciutadania sobre la seguretat a internet.

Les activitats han estat coordinades per l’Ajuntament de Lleida amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida - PCiTAL, Diputació de Lleida, la Cambra de Comerç de Lleida, Associació d’Empreses de Tecnologies i Serveis de la Informació - AETI i i2CAT Àrea 5G Ponent.

  • Twitter
Accions del document
Institut de Reserca Biomèdica Arborètum - Jardí botànic de Lleida


Parc de Gardeny, Edifici CeDiCo
1a. planta, Lleida - 25071
9732722922 973 272 922
parc@pcital.es parc@pcital.es
Accessibilitat
Visualitzadors i programes
Ajuda'ns a millorar
Avís legal