No Flash
Esteu aquí: Inici Notícies El CAEM descobreix un retrat realitzat per Francisco de Goya
Accions del document

El CAEM descobreix un retrat realitzat per Francisco de Goya

15/07/2021

El CAEM, en les seves instal·lacions al PCiTAL, descobreix un exquisit dibuix del gran artista aragonès, Francisco de Goya y Lucientes (1746-1828).

La mirada fixa i clara, i la insinuació d'un somriure en els seus llavis, fan que el seu rostre sigui amable. Així és com Francisco de Goya va immortalitzar en un fi retrat a llapis a Juana Galarza de Goicoechea: una comerciant adinerada, que formava part de la família política del pintor (el seu fill, Javier de Goya, es va casar amb Gumersinda de Goicoechea, segona filla de la retratada).

Es tracta d'un polit dibuix a llapis sobre paper de 7 cm de diàmetre (c. 1805-1808), que representa el perfil d'una dona madura, amb mirada perduda però serena, vestida a la moda de la primera dècada del segle XIX i pentinada amb un recollit alt, seguint l’estil regència. Després d'un profund, llarg, meditat i contrastat estudi, que ha durat al voltant de tres anys, des del Centre d'Art d'Època Moderna de Lleida, el Dr. Ximo Company i la investigadora Jésica Martí, han relacionat a la dona amb Juana Galarza, i han atribuït la peça a Francisco de Goya.

Aquesta opinió ha estat contrastada amb diferents experts en el tema i tots han coincidit en la gran qualitat de la peça: es tracta d'un petit dibuix en miniatura realitzat d'una manera molt resolta i dinàmica, amb un resultat fi i exquisit. És bell, elegant i desprèn aires de llibertat. El retrat només va poder ser dibuixat per algú molt pròxim a la família Goicoechea, i a més a més, va haver de ser algú amb un grandíssim talent, una mà intuïtiva i entrenada, que es fa evident en la soltesa amb la qual s'ha realitzat cadascun dels traços: sobretot la salvatge mata de pèl recollida diu a crits que ha estat realitzada per la mà del mestre aragonès, Francisco de Goya.

El procés de recerca ha estat llarg, i molt pacient i meticulós, perquè s'ha volgut afrontar des de nombrosos punts de vista per a no deixar cap cap per lligar, i ha valgut la pena: el paper correspon a la primera dècada del segle XIX; la dona representada és de l'entorn directe de Goya; el tipus de peça –retrat a llapis– està dins de la producció goyesca; i fins i tot quedaria perfectament emmarcat amb l'evolució del retrat de Goya, i dins de les maneres de representació que utilitza per a la seva família en particular. Cada pregunta ha obtingut una resposta i no ha quedat puntada sense fil. Però, a més a més, els traços no són només goyescs, són de Goya.

La investigació ha culminat amb una cuidada publicació que recull tot el procés analític de la peça. Una publicació que ha estat rigorosament avaluada per experts a pars cecs (per review) i per tot el Consell de Redacció de CAEM Publicacions. Compta, a més a més, amb una ajustada traducció en llengua anglesa.

Un nou èxit, en definitiva, que avala el meticulós i col·legiat mètode analític practicat al Parc Científic pel CAEM, el grup universitari europeu especialitzat en estudis i certificacions d’obres d’art.

 
Font: NdP CAEM

  • Twitter
Accions del document
Institut de Reserca Biomèdica Arborètum - Jardí botànic de Lleida


Parc de Gardeny, Edifici CeDiCo
1a. planta, Lleida - 25071
9732722922 973 272 922
parc@pcital.es parc@pcital.es
Accessibilitat
Visualitzadors i programes
Ajuda'ns a millorar
Avís legal